
"Eğer bahsi geçen festivallerde, Eskişehir ya da İstanbul'da çeşitli bar ortamlarında müziklerini dinlemediyseniz, harf ve kelime gücüyle nasıl anlatılır Gevende'nin müziği? Bir tarif icap ettiğinde kendileri 'saykodelik folk müziği' diyorlar; kulağa afili geliyor. Katakulli halk müziği de diyebiliriz. Katakulli kısmı, müziklerinin ve sözlerinin esasen doğaçlamaya, o anlık coşku hortumlarına dayanmasından. Hatta bazılarında sözleri tersten okuyorlar. 'Niye tersten söylüyorsunuz?' diye soranlara, 'Düzden okuyunca müziği dinlemiyorsunuz' cevapları hazır. O kadar da avangart değil, tabii ki şarkıların genel trafiği, sözlerde meramın özü baştan belli.
Katakulli halk müziğinin 'halk' kısmının mesajı ise biraz isimlerinde saklı. Gevende, Güneydoğu Anadolu'da sokakta, düğünde, dernekte çalgıcılık yapanlara deniyor. Hayta bir çağrışımı var, bölgede pek de iyiye işaret sayılmıyor. Vurmalı sazlar, trompet, gitar, bas, cümbüş, ud, ney, viyola gibi enstrümanların kardeşliğinden yola çıkan ve çoğu konservatuvar diplomalı olsa da müziklerini zaten haytalık prensibine dayandıran Gevende elemanları için, elbette bu bir iltifat. Genel gidişatları da hep yanından yöresinden halk müzikleri; ama ellenmiş, katakulli halleri... Bir de eğlenceliler... İlk gruplarının ismi 'Gevende Eğlencelik Oda Müziği Orkestrası'. Sahnede önce kendileri eğlendiği için, ana şahit olan diğerlerini de eğlendirmeyi beceriyorlar.
Pek 'yüreğinin götürdüğü yere git' mantığıyla olmasa da Gevendecilerin eylül ayı boyunca İran, Hindistan, Pakistan, Nepal'e yaptıkları çalgılı gezinin notlarını http://gevende.blogspot.com adresinden okumanızı tavsiye ederiz. Grubun kendi web sitesi ise http://www.gevende.com dolaylarında, 'Daha dün annemizin kollarında'yla açılmaya hazır."